Pozwolenie sportowe czy kolekcjonerskie — co wolno?
Opracowanie: Redakcja eStrzelec.pl · Weryfikacja źródeł:
Pozwolenie sportowe i kolekcjonerskie różnią się ważną przyczyną, którą trzeba wykazać, zakresem broni i tym, czy wolno ją nosić. Rejestrację i zakup amunicji ustawa reguluje dla obu tak samo; przechowywanie też, z jednym dodatkiem — rozporządzenie wymaga od obu urządzenia co najmniej klasy S1, a kolekcji pozwala jeszcze na gablotę.
Niżej zestawiamy oba cele na podstawie tekstu ustawy i stanowisk urzędowych; gdzie tekst nie rozstrzyga, piszemy to wprost. Przechowywanie i przewóz opisuje osobno poradnik o przechowywaniu, noszeniu i przewozie broni.

Różnice w skrócie
| Kwestia | Pozwolenie sportowe | Pozwolenie kolekcjonerskie |
|---|---|---|
| Ważna przyczyna (art. 10 ust. 3) | członkostwo w stowarzyszeniu strzeleckim, patent i licencja PZSS (pkt 3) | członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim (pkt 5) |
| Egzamin przed komisją Policji (art. 16) | zwolnienie dla członków PZSS z licencją „w zakresie broni sportowej” | to samo zwolnienie — zależy od rodzaju broni, nie od celu pozwolenia |
| Rodzaje broni (art. 10 ust. 4) | pkt 4: bocznego i centralnego zapłonu z lufą gwintowaną, gładkolufowa, czarnoprochowa | broń z pkt 1–6, czyli także z innych celów (pkt 7); wyłączenia z ust. 5 dla wszystkich |
| Noszenie (art. 10 ust. 7–9) | zakazu w ustawie nie ma, MSWiA wiąże noszenie z celem sportowym — kwestia sporna; wpis w legitymacji może je ograniczyć | zakaz bez zgody organu Policji (ust. 8) |
| Przechowywanie (rozporządzenie z 2014 r.) | urządzenie co najmniej klasy S1 | urządzenie co najmniej klasy S1 albo gablota na warunkach z § 6 |
| Użyczanie (art. 28) | można użyczać i brać w użyczenie broń sportową i myśliwską | jako biorący — nie; o pozwoleniu użyczającego przepis nie mówi |
| Badania okresowe (art. 15 ust. 4) | nie | nie |
| Własna amunicja (art. 10 ust. 6 pkt 4) | tak, na własny użytek | tak, na własny użytek |
Ważna przyczyna i egzamin
Dla celu sportowego ważną przyczyną jest „udokumentowane członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim, posiadanie kwalifikacji sportowych, o których mowa w art. 10b, oraz licencji właściwego polskiego związku sportowego” (art. 10 ust. 3 pkt 3). Kwalifikacje z art. 10b to patent strzelecki (zob. poradnik o patencie). Dla celu kolekcjonerskiego wystarczy „udokumentowane członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim” (art. 10 ust. 3 pkt 5).
Kto występuje o pozwolenie, zdaje egzamin przed komisją Policji ze znajomości przepisów i z umiejętności posługiwania się bronią (art. 16 ust. 1). Zwolnieni są między innymi „członkowie Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego posiadający licencję zezwalającą na uprawianie strzelectwa sportowego – w zakresie broni sportowej, jeżeli zdali taki egzamin na podstawie odrębnych przepisów” (art. 16 ust. 2).
Zwolnienie ma więc dwa warunki — licencję PZSS i zdany egzamin na patent — i granicę: „w zakresie broni sportowej”. Zależy od rodzaju broni, nie od celu pozwolenia; stąd podania o „broń palną sportową do celów kolekcjonerskich”, jak we wzorze KWP w Lublinie — taki wariant zakłada nasz generator. Licencja nie zwalnia jednak z egzaminu na całą kolekcję: przy broni spoza tego zakresu ustawa zwolnienia nie przewiduje, a zakres sprawdzianu strzeleckiego wynika z rodzajów broni we wniosku, z wyjątkami i zasadami zaliczania z ust. 6–7 (§ 5 ust. 5–7 rozporządzenia egzaminacyjnego z 28 lipca 2023 r.).
Wniosek przygotujesz w generatorze wniosku o pozwolenie; każde pole objaśnia poradnik o wypełnianiu wniosku.
Jaką broń obejmuje pozwolenie
Pozwolenie sportowe uprawnia do broni palnej „bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm”, „centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm”, „gładkolufowej” oraz „przystosowanej do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego (dymnego)” (art. 10 ust. 4 pkt 4). Pozwolenie kolekcjonerskie i pamiątkowe uprawnia do „broni, o której mowa w pkt 1–6”, czyli także broni z list dla pozostałych celów (pkt 7). Oba cele obejmują też amunicję do tej broni.
Dla wszystkich celów ustawa wyłącza broń szczególnie niebezpieczną: samoczynną broń palną zdolną do rażenia celów na odległość, broń o konstrukcji pozwalającej zataić jej przeznaczenie albo imitującą inne przedmioty, broń z tłumikiem huku albo przystosowaną do strzelania z jego użyciem (poza pozwoleniem łowieckim) oraz broń niewykrywalną urządzeniami do kontroli osób i bagażu (art. 10 ust. 5).
Pozwolenie jest decyzją administracyjną, „w której określa się cel, w jakim zostało wydane oraz rodzaj i liczbę egzemplarzy broni” (art. 12 ust. 1). Liczba z decyzji to Twój limit; na kolejne egzemplarze potrzebujesz jej zmiany — wniosek przygotujesz w generatorze rozszerzenia pozwolenia.

Noszenie i strzelanie
Noszenie to w ustawie „każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń” (art. 10 ust. 9). Przewóz rozładowanej broni na strzelnicę noszeniem nie jest. Dla kolekcji ustawa mówi wprost: „Zabrania się noszenia broni posiadanej na podstawie pozwolenia do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych bez zgody właściwego organu Policji.” (art. 10 ust. 8).
Zgody udziela komendant wojewódzki (Stołeczny) Policji właściwy dla miejsca stałego pobytu. Jak napisało MSWiA 29 maja 2026 r., ustawa „nie określa przesłanek pozytywnych do udzielenia zgody”, „jak również jej formy”; po złożeniu „wniosku ze stosownym uzasadnieniem” organ rozstrzyga, a „każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie” (odpowiedź na zapytanie nr 3419).
Niezależnie od celu organ „może w pozwoleniu na broń ograniczyć lub wykluczyć możliwość jej noszenia, co potwierdza się w legitymacji posiadacza broni” (art. 10 ust. 7). Taki wpis obowiązuje bez względu na to, jak czytać resztę przepisów: za jego złamanie organ „cofa pozwolenie” (art. 18 ust. 1 pkt 1), a sprawca popełnia wykroczenie (art. 51 ust. 2 pkt 10).
Kwestia sporna. Czy broń na pozwolenie sportowe wolno nosić poza drogą na strzelnicę i zawody? Tekst ustawy zakazuje noszenia bez zgody tylko przy kolekcji i pamiątkach (ust. 8), a ograniczenie wobec konkretnej osoby zostawia organowi (ust. 7); w tym odczytaniu posiadacz pozwolenia sportowego bez wpisu w legitymacji może nosić broń. MSWiA, „uwzględniając stanowisko Komendy Głównej Policji”, odpowiedziało jednak 26 czerwca 2024 r. na zapytanie poselskie, że „noszenie broni palnej posiadanej na podstawie pozwolenia wydanego w celu sportowym jest dopuszczalne jedynie w przypadku wykorzystywania broni zgodnie z jej przeznaczeniem (np. przemieszczanie się na zawody sportowe bądź na strzelnicę)” — choć w tym samym piśmie zapisało, że „Prawo do noszenia broni wynika wprost z samego prawa do posiadania broni” (odpowiedź na zapytanie nr 557). To stanowisko ministerstwa z datą, nie przepis; orzeczenia sądu administracyjnego w tej sprawie nie znamy.
Noszenie to nie strzelanie. Broń palna „może być używana w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach” (art. 45) — bez względu na cel pozwolenia — a strzelanie poza strzelnicą jest wykroczeniem (art. 51 ust. 2 pkt 11). Używanie broni na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia nie wymaga pozwolenia (art. 11 pkt 2). Kabura, alkohol i czasowe zakazy to temat poradnika o noszeniu i przewozie.
Amunicja, elaboracja i użyczanie
Amunicję kupuje się na podstawie legitymacji posiadacza broni, „wyłącznie dla tej broni, która jest określona w legitymacji” (art. 14). Cel pozwolenia nie ma tu znaczenia — liczy się wpis egzemplarza.
Zakaz posiadania amunicji wytworzonej niefabrycznie nie obejmuje „amunicji wytwarzanej na własny użytek przez osoby posiadające pozwolenie na broń myśliwską, sportową lub kolekcjonerską” (art. 10 ust. 6 pkt 4) — elaborować mogą więc posiadacze obu pozwoleń.
Użyczanie reguluje jedno zdanie: „Broni odpowiadającej celom łowieckim i broni odpowiadającej celom sportowym oraz amunicji do takiej broni można użyczać osobom posiadającym pozwolenie na broń wydane w celach łowieckich lub sportowych.” (art. 28). Przepis stawia dwa warunki: broń ma odpowiadać celom łowieckim lub sportowym, a biorący ma mieć pozwolenie łowieckie lub sportowe. Samo pozwolenie kolekcjonerskie nie pozwala więc wziąć broni w użyczenie. Umowę przygotujesz w generatorze umowy użyczenia.
O celu pozwolenia użyczającego art. 28 nie mówi nic; czytany dosłownie pozwala użyczyć broń z kolekcji, jeśli odpowiada ona celom sportowym lub łowieckim, a biorący ma takie pozwolenie. To odczytanie tekstu, nie stanowisko organu — oficjalnej wykładni nie znamy. Użyczenie „osobie nieupoważnionej” to jedna z podstaw, na których organ może cofnąć pozwolenie (art. 18 ust. 5 pkt 7).
Jak utrzymać pozwolenie
Organ Policji „może cofnąć pozwolenie na broń, jeżeli ustały okoliczności faktyczne, które stanowiły podstawę do jego wydania” (art. 18 ust. 4). Przy celu sportowym tą podstawą są członkostwo, patent i licencja, przy kolekcjonerskim — członkostwo w stowarzyszeniu. Ustawa mówi „może”: utrata licencji nie cofa pozwolenia sama z siebie, ale daje organowi podstawę do działania.
Zarządy stowarzyszeń strzeleckich składają Policji coroczne wykazy członków uprawiających strzelectwo z użyciem własnej broni i w 30 dni zawiadamiają o wykluczeniu członka (art. 27 ust. 5); o stowarzyszeniach kolekcjonerskich przepis nie mówi. Jak przedłużyć licencję, opisuje poradnik o przedłużeniu licencji PZSS.
Badania okresowe co 5 lat dotyczą dziś tylko pozwoleń wydanych do ochrony osobistej oraz ochrony osób i mienia (art. 15 ust. 4); sportowców i kolekcjonerów nie obejmują. Poselski projekt ustawy (druk nr 1931) rozszerzyłby ten obowiązek na pozwolenia łowieckie, sportowe i szkoleniowe — celu kolekcjonerskiego nie wymienia. To projekt, nie obowiązujące prawo (stan na 2 listopada 2026 r.); jego etap śledzimy na stronie o zmianach w prawie o broni. Niezależnie od tego organ może zobowiązać do badań każdego posiadacza pozwolenia, gdy ujawni okoliczności dostatecznie uzasadniające podejrzenie, że należy on do osób z art. 15 ust. 1 pkt 2–4 (art. 15 ust. 5).